onsdag, januar 21, 2009

Illiaden skal diskuteres 30. januar på www.copaconoro.no

Velkommen ;o) til www.copaconoro.no kl. 18:30. Jeg anbefaler alle til å lese den, selv om det er litt forstemmende å lese at vi mennesker har kriget siden tidenes morgen. Men der tar i alle fall kongen selv til det (tveeggede) sverdet og risikerer sitt eget liv (for å kjempe om Kvinnen ;o) Boka handler også mye om vital sex, vin og forunderlige guder. Man både underholdes og lærer masse om fortidens tenkning…noe som igjen får oss til å se samtiden i et nytt lys. Fantastisk lesning ;-)
De som har overskudd, kan også lese det som står om Andromake i Aeneiden. Dere kan få kopi av meg.

tirsdag, januar 06, 2009

Vårens leseliste for Bokasylet


Fredag 30. januar: Bokasyl: Homers "Illiaden", med vekt på det som står om Andromake..evt. lese det som står om henne i Aeneiden (Nina kan kopiere opp). Euripides Andromake kan vi evt. lese hvis vi får tak i. Finne annen informasjon om denne skikkelsen.

Fredag 27. februar: Bokasyl: Lese Andromake av Racine. Finnes på Deichman

Fredag 27. mars: Teaterasyl: Se Andromake på Det norske teater. Gi meg beskjed innen et par dager om du / dere vil være med, så bestiller jeg billetter.

Fredag 24. april: Filmasyl: ”I fjor i Marienbad” av Alain Resnais

Fredag 29. mai: Bokasyl: Utvalgte essay av Montagnes

Fredag 26. juni: Bokasyl: Tone Hødnebøs siste diktsamling "Nedtegnelser"

Alle Bokasyl avholdes på Copa con Oro siste fredag i måneden kl 18:30

Vi forbeholder oss retten til å foreta endringer ;-)

lørdag, januar 03, 2009

Andromake


Vårsemesterforslag:

Teaterasyl: Vi går og ser Andromake av Jean Racine som har premiere på det Norske teateret 20.03.09. Om stykket:
Andromake handlar om menneske som er slavar for sine sterke kjensler og som gjer grusomme handlingar i kjærleikens namn. Racine skreiv stykket i strenge klassiske alexandrinar. Her nyttar han teknikk frå Commedia dell'arte der alle elskar nokon som elsker ein annan, men utan den sjølvsagte løysinga på slutten. Denne framsyninga av Racines Andromake er ein omarbeidd versjon av Jon Fosse. (link)

Bokasyl: Lese Andromake av Racine. Den fins i to eksemplarer på Deichmanske, svensk oversettelse... Også skulle vi lese om hvem hu dama var i den greske opprinnelsen: hun fins i Homers Illiaden (huffamei ska vi lesa illiaden?), i Euripides Andromake, nevnt i Aeneiden også.

Filmasyl: Så skal vi se Resnais I fjor i Marienbad (en gang til) fordi i cinéromanen/filmmanuset til Alain Robbe-Grillet sier X at A en gang i fjor hadde begynt å gi navn til parret i statuen som går igjen i filmen (som kan ses som en mise en abyme i forhold til hele stykket), hvor A skal ha foreslått at det forestiller Pyrrhus og Andromache (eller Helena og Agammemnon).
Så vi skal altså forfølge Andromake opp gjennom kulturen vår i vår.
Hva blir rekkefølgen?
Hvilket antikk stykke skal vi ta?
Blir dette for heavy for oss?
PS. Visste dere at Andromake nesten har fått en samleiestilling oppkalt etter seg: "Hektor og Andromake var rekna som eit ideelt ektepar. På gamle greske vasar ser ein at ho sit på skrevs over honom; ho trøystar sin trøytte krigar og tilfredsstiller honom av di han har vore i kamp. Denne samleiestillinga er oppkalla etter Hektor, og er såleis kalla «Hektors hest»."(se kilde) Dvs det er Andromake som er hesten, altså er den oppkalt etter henne.