fredag, mars 18, 2011

Bokasyl 8 april 2011 kl. 18.00 om galskap


Hovedbok: Selma Lagerlöf, Keiseren av Portugalien. Vi ser gjerne på andre bøker om galskap, som Skuggen og dronninga, Lars Amund Vaage og En dåre fri av Beate Grimsrud.
Vi møtes på Mistral på Majorstuen. Fint om jeg vi får beskjed om hvem som kommer…på e-post eller kommentarplass. 
Nina er ordstyrer.

11 kommentarer:

Jorunn Solli sa...

Sigrid M.R., Nina, Bitten og Jorunn kommer i alle fall.

Jorunn Solli sa...

Jeg har holdt av bord til seks personer.

ninsve sa...

Jan på Skrolycka har akkurat gått inn i galskapen, men jeg skjønner ikke helt hvordan det skjedde...

Jorunn Solli sa...

Hvor i boken er du Nina? Jeg skal nå starte på kapittelet som heter ”Skoleeksamen”.
Jeg synes helt fra starten å fornemme at Jan har et sårbart sinn. I starten har han selvbebreidende tanker som jeg oppfatter som depressive, og som også vitner om et ustabilt selvbilde. Klaras fødsel utløser et overstadig og nesten oversanselig lykke hos han.
Han befinner seg i grenseland der han til tider får psykotiske gjennombrudd. Spesielt tydelig blir det nederst på side 26 der han tror brukseieren på Duvnäs er kong Herodes av Jødeland som skal drepe barnet. Men han tar seg inn igjen. Morsomt at han fantaserer om både gud og troll på vei til kirken. Kanskje han er det som vi i dag kaller Bipolar? Vannvittig vakker bok…jeg er helt betatt av de fine små fortellingene om Klara og Jan. Nydelig språk, et vidunderlig persongalleri og fortellingene er utrolig innsiktsfulle med hensyn til sjelslivet til en sensitiv mann som blir gal av kjærlighet.

Jorunn Solli sa...

”Indian summer” i dag klokken 22.30 på NRK2. ”Norsk dokumentar. Torstein er indianer når drømmer og virkelighet blander seg. Han har levd med diagnosen schizofreni de siste 17 årene. Indian Summer er en personlig dokumentar laget av søsteren Ellen Ugelstad.”

ninsve sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
ninsve sa...

Hele boka ligger her, på svensk: http://runeberg.org/portugal/

ninsve sa...

Kapitelet "Drømmen begynner". Jan ligger og sørger i senga fordi jenta ikke kom tilbake. Notbinderen kommer på besøk og begynner å dikte opp en historie om noe som kan ha skjedd jenta. "Det er godt en kan holde kalas i tankene", sa notbinderen... Jan hører på fra senga. Senere begynner fantasien å leve i han, han tror det kan skjule seg en hemmelighet bak notbinderens ord, at han vet noe om jenta. Jan er i gang med drømmen.
Fantasi og dagdrøm? Ja, men hvordan går det over i galskap? Boken bruker vel allvitende eksternt plassert forteller. Så vi får ikke vite helt hva som foregår i hodet på Jan.

Jorunn Solli sa...

Jeg opplever at fortelleren går inn i tankene til Jan. Jan har hatt flere gjennombrudd av psykose, men klart å håndtere det. Men den blomstrer til fulle, og blir tydelig for enhver, når han opptrer i kirken som Keiser.

Jorunn Solli sa...

Inger C kommer antageligvis, men Bitten og Sigrid måtte melde frafall.
Da er vi foreløpig tre: Nina, Inger og Jorunn

Jorunn Solli sa...

Tone kommer også :-)))